Nieuwsbrief oktober 2016

Geplaatst op 21-10-2016
Vof Gasthuiskwartier, een samenwerkingsverband van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en Heijmans, realiseert de transformatie van het GZG-terrein naar het Gasthuiskwartier. Het voormalige ziekenhuisterrein wordt omgevormd tot een levendig woon-, winkel-, werk- en verblijfsgebied, dat integraal onderdeel wordt van de Bossche binnenstad. De (rijks-) monumentale gebouwen in het Gasthuiskwartier blijven behouden en vormen nu een creatieve broedplaats voor ondernemers. Alle eerdere nieuwsbrieven zijn terug te lezen op www.gasthuiskwartier.nl/tijdlijn.

Eerste fase
Fasering en planning overige deelgebieden
Voortgang van de kelder
Polikliniek wordt luxe woonzorglocatie
Herenhuis te koop - Gasthuisstraat 11-13
Afscheid van De Kikvorschen
Veelgestelde vragen
Ondernemers uitgelicht: BROED
   
 
 
 

Eerste fase
Wij hebben een belangrijke mijlpaal bereikt! De gemeenteraad van de gemeente ’s-Hertogenbosch is onlangs akkoord gegaan met het plan voor de eerste fase van het Gasthuiskwartier.

Deze fase (A en B, zie kaartje) bestaat uit 20 exclusieve woningen met tuin en 23 stijlvolle appartementen (I, II en III).

Gasthuiskwartier - Eerste fase

Deze prachtige woningen en appartementen zijn ontworpen door 4 verschillende architectenbureaus:

Bedaux de Brouwer Architecten uit Goirle
Hilberinkbosch Architecten uit Berlicum
HP Architecten uit Rotterdam
Mulleners + Mulleners architecten uit Amsterdam.Planning eerste fase (A+B)
Eind dit jaar worden de ontwerpen door de architecten afgerond tot een definitief ontwerp. Hierna worden de ontwerpen verder technisch uitgewerkt met de aannemer en adviseurs.
De planning voor de eerste fase is verder als volgt:

2017 1e kwartaal sneak preview
  2e kwartaal start verkoop
  4e kwartaal parkeergarage gereed
2018 1e kwartaal start bouw
2019 2e kwartaal opleveringPrijsindicatie eerste fase (A+B)
In de eerste fase komen geen huurwoningen. De prijsindicatie voor de appartementen is vanaf circa € 350.000,- vrij op naam en voor de woningen vanaf circa € 525.000,- vrij op naam.

 
 
 

Fasering en planning overige deelgebieden
Het terrein van Gasthuiskwartier telt ruim vijf hectare. Prachtige oude (rijks)monumenten krijgen een nieuwe bestemming en vormen straks één geheel met karaktervolle nieuwe woningen en kleinschalige (appartementen)gebouwen. Het gebied wordt de komende jaren in verschillende fasen gerealiseerd. Op de kaart is de fasering aangegeven. Gasthuiskwartier is in drie gebieden verdeeld: Zuid-Willemsvaart (I), het Zwerfgebied (II) en Bloemenkamp (III).

De eerste fase is gelegen in het gebied Zuid-Willemsvaart, hoek Zuid-Willemsvaart en Nieuwstraat. De komende jaren worden de andere deelgebieden met een breed aanbod in woningen en appartementen in diverse prijsklassen in verkoop gebracht. In onderstaand overzicht staat het voorlopige programma en een indicatie van het moment van verkoop. Op de kaart is ook goed te zien hoe de nieuwbouw straks verweven wordt met de monumenten het gebied.

Gasthuiskwartier - Fasering

Zuid-Willemsvaart (I):

1e fase (A+B) 20 koopwoningen en 23 koopappartementen 2e kwartaal 2017
2e fase (C+D) circa 70 woningen/appartementen 2017/2018
3e fase (E) circa 100 woningen/appartementen en commerciële voorzieningen 2018/2019
Zwerfgebied (II): circa 20 woningen 2018
Bloemenkamp (III): n.t.b.   
 
 

Voortgang van de kelder
Zoals we eerder bekend hebben gemaakt, geven we het oude keldercomplex van het voormalige ziekenhuis een nieuw leven in het Gasthuiskwartier. Onder de grond en grotendeels uit het zicht van omwonenden en voorbijgangers is hieraan de afgelopen tijd hard doorgewerkt. Binnenkort gaat de aanleg van een nieuw dek op de bestaande kelderbak van start en de bouwplaats is inmiddels ingericht.

Hergebruik van de kelder is een duurzame oplossing voor het plan. Hierdoor hebben de bewoners straks een extra ruime en veilige parkeerkelder. De parkeerkelder biedt niet alleen ruimte voor auto's en (fiets)bergingen maar bijvoorbeeld ook voor individuele wijnkelders.

De begane grond van het voormalige (reeds gesloopte) oude ziekenhuis wordt vervangen door een nieuw kelderdek. Hierop worden de nieuwe woningen en tuinen gecreëerd. De Bouwcombinatie Bouwbedrijf Pennings en Heijmans Bouw, beide bedrijven uit ’s-Hertogenbosch, zal het werk gaan uitvoeren.

 
 
 

Polikliniek wordt luxe woonzorglocatie
Gasthuiskwartier - Polikliniek

In de oude polikliniek van het Groot Zieken Gasthuis aan de Nieuwstraat gaat de landelijke zorgorganisatie Domus Magnus 38 luxe woonzorg- en zorghotelappartementen realiseren.

Deze woonzorgappartementen variëren in oppervlakte tussen 40 en 130 m2. Elk appartement bestaat uit een woonkamer, een ruime slaapkamer, een kitchenette en een eigen badkamer met douche en toilet. Het gebouw wordt volledig afgestemd op de mobiliteits- en veiligheidsbehoeften van ouderen. De appartementen zijn alle voorzien van een persoonlijke alarminstallatie waarmee bewoners 24 uur per dag hulp kunnen inroepen. Twee binnentuinen van ruim 250 m2 grenzen aan de oude kliniek. De bouw start begin 2017. Voor meer informatie: www.domusmagnus.nl of telefoon: 023- 5530600

 
 
 

Nu al wonen in het Gasthuiskwartier! Herenhuis - Gasthuisstraat 9 en 11
Het voormalige, in 1903 gebouwd Centraal Kantoor van het Bestuur der Godshuizen bestaat uit twee losse huizen en een dwars hierachter staand achterhuis op een unieke locatie midden in de stad. Deze fantastische rijksmonumenten worden nu als 2 objecten te koop aangeboden. De (rijks)monumenten aan de Gasthuisstraat worden momenteel tijdelijk verhuurd aan ondernemers.

Het linkerpand (nummer 9) staat met de linkerzijgevel op een kademuur van de Binnendieze. De woning bestaat uit een begane grond te gebruiken als bijvoorbeeld kantoor of atelier, een woonverdieping en een zolder. De woning heeft een trapgevel van schoon metselwerk uit het begin van de 20ste eeuw. Er is een mogelijkheid tot realiseren van buitenruimte.

Het rechterpand (nummer 11) bestaat uit een monumentaal voor- en achterhuis. Er zijn vele originele details zoals tegellambrisering, kleine kelder en de indrukwekkende traphal met een lichtkoker in glas-in-lood. De Regentenkamer met een hoogte van circa 4.5 m heeft een fraai neo-renaissance interieur met grote schouw, betimmeringen en parketvloer. Via deze kamer is tevens de (stads)tuin bereikbaar. Het pand biedt veel ruimte en mogelijkheden.

Binnenkort staan deze 2 panden op Funda!

Gasthuiskwartier - Binnenkort op funda

 
 
 

Afscheid van De Kikvorschen
De Kikvorschen, voluit Komische Folkloristische Fanfare De Kikvorschen, is verhuisd. Na zo’n 25 jaar is hiermee een einde gekomen aan de repetities in De Nieuwstraat. Het clubgebouw is nu gevestigd aan de Torenstraat 6a in Den Bosch.

Afscheid van De Kikvorschen

Voor het pand aan de Nieuwstraat komt, evenals voor de andere panden, een nieuwe invulling.

 
 
 

Veelgestelde vragen
Op de site van Gasthuiskwartier vind u onder Service & Nieuws ook de meest gestelde vragen. Hier vindt u de antwoorden – voor zover die er nu zijn – op vragen die wij regelmatig krijgen. De komende maanden zullen we de website ook verder regelmatig actualiseren en uitbreiden. Staat uw vraag er niet bij? Stuur dan een mail naar info@gasthuiskwartier.nl U ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie.

 
 
 

Ondernemers uitgelicht: BROED
Van architectenbureaus tot grafische vormgevers en van kunstenaars tot een restaurant, nu al te vinden in het Gasthuiskwartier. In deze rubriek komt telkens een andere ondernemer in beeld. Voor deze nieuwsbrief hebben we gesproken met Jaap Klink. Samen met Rob van Doleweerd een van de initiatiefnemers van Broed, een Bossche netwerkorganisatie die altijd bezig is met ideëen.

Maar vertel eens, jullie houden van ideeën?
Absoluut! Volgens ons begint echt alles met een idee. Rob en ik weten alleen als geen ander hoe moeilijk het is om een idee ook daadwerkelijk te realiseren. Daarom zijn wij gestart met Broed; om mensen met ideeën te helpen. Dit kunnen sociaal ondernemers zijn, maar ook ondernemende medewerkers van bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties. Wij richten ons namelijk wel alleen op ondernemende en vernieuwende ideeën mét betekenis. Het gaat ons om het vinden van slimme oplossingen voor maatschappelijke problemen op het gebied van bijvoorbeeld zorg, welzijn of arbeidsparticipatie.

Hoe doen jullie dat dan?
Vanuit onze ruimte op het Gasthuiskwartier bieden wij de omgeving, het proces, netwerk en de begeleiding die nodig is. Zo hebben wij in eerder in opdracht van de gemeente een BroedWeekend Social georganiseerd in de voormalige Mariakapel. Van de 12 ideeën die gepitcht werden, heeft de jury 4 deelnemende teams beloond met deelname aan het vervolgtraject. De Zorgoppas was een van deze winnende ideeën en heeft onlangs ook de IGNITE Award én 100.000 euro gewonnen. Het succes van De Zorgoppas laat zien dat ons proces werkt; zo snel mogelijk in contact komen met je doelgroep en starten met kleine experimenten. Als het aan ons ligt gaan we nog veel meer van dit soort ideeën uit laten komen!

Broed

Heb je zelf een idee met betekenis of ben je daar juist naar op zoek? Kijk dan eens op de website van Broed of volg ze op Facebook.

 
 
 

Ook ondernemen op Gasthuiskwartier?
De tijdelijke invulling van de gebouwen met ondernemers/ huurders etc op Gasthuiskwartier wordt verzorgd door VPS Zuid Nederland. Alle kantoor- en atelierruimte die op het voormalige GZG-terrein beschikbaar komt, vermeldt zij op haar nieuwe Facebookpagina. Wil je op de hoogte blijven van het kantoor- en atelierruimte aanbod, klik hier https://www.facebook.com/AntiKraakZuidNederland/?fref=ts

Graag beantwoorden we al uw vragen over Gasthuiskwartier

Contactpersonen Gasthuiskwartier

Mireille Liskamp
Verkoopmanager

Mireille Liskamp

Boumij Makelaars BV

Boumij Makelaars BV