Monumenten

Gasthuiskwartier is een veelzijdig gebied dat net als de oude binnenstad met elkaar verweven is door kleine straatjes en veel groen. Wonen, werken, varen, lezen, culinair genieten, terrasje pakken, logeren, winkelen, het kan hier straks allemaal. De verschillende (Rijks)monumenten krijgen een tweede leven en een bij de locatie passende invulling.

De nu nog aanwezige gebouwen op het terrein dateren uit het begin van de 20e eeuw. Ze herinneren door hun schaal aan de dominante rol die het ziekenhuis in die periode speelde in de medische zorg van de stad. Gasthuiskwartier is van een grote cultuurhistorische waarde. Het draagt de herinnering aan een oorspronkelijk middeleeuws ziekenhuis dat was bedoeld voor zorg voor de arme bevolking.

Stergebouw

In het hart van Gasthuiskwartier ligt het ziekenpaviljoen dat door zijn bijzondere vlindervorm de naam ‘Stergebouw’ draagt. Het in 1915 gebouwde monument wordt ruim 100 jaar later getransformeerd. Het prachtige tweelaagse gebouw heeft markante hoekvleugels, torentjes en dakkapellen. De gevels zijn rijk gedecoreerd met sierankers, profielstenen en speklagen.Met behoud van de monumentale waarde is dit imposante gebouw klaar voor een nieuwe bestemming met een eigen gezicht.

Gasthuiskwartier 's Hertogenbosch

Zusterhuis

Het Zusterhuis met de indrukwekkende kapel ligt aan de westelijke zijde van het Gasthuiskwartier. Vanaf 1880 werden de zieken in het Groot Ziekengasthuis verzorgd door de zusters van de Congregatie van Barmhartige Zusters van de Heilige Carolus Barromeus. In 1915 werd dit Zusterhuis annex klooster gebouwd in een neorenaissancestijl. Het vertoont elementen van de neogotiek, waardoor het van grote architectuurhistorische waarde is.

Mariapaviljoen

Het Mariapaviljoen vormt een herinnering aan het van oorsprong middeleeuwse ziekenhuis, dat zich richtte op de verzorging van de armere bevolking van de stad. Hier werden patiënten met een besmettelijke ziekte behandeld. De prachtige ruimten lenen zich nu voor een unieke nieuwe invulling.

De Boschstede in de oude Polikliniek

De oude polikliniek werd al door landelijke zorgorganisatie Domus Magnus getransformeerd tot De Boschstede. Een exclusieve woonomgeving voor ouderen waar ze kunnen blijven leven zoals zij gewend waren. De oude polikliniek werd getransformeerd tot een residentie met 39 luxe woonzorgappartementen van 40 tot 110 m2. Voor meer informatie www.domusmagnus.com

Graag beantwoorden we al uw vragen over Gasthuiskwartier

Contactpersonen Gasthuiskwartier

Arina van der Wulp
Commercieel Manager

Arina van der Wulp

Boumij Makelaars BV

Boumij Makelaars BV